Unity

6.1.2019
Unityn peruskäytössä sinun pitää hallita hiiren käyttö, sen napit ja rulla, sekä tärkeimpien ikkunoiden nimi ja käyttötarkoitus.

Unityn käyttöliittymä koostuu paneeleista, joita voi järjestellä mielensä mukaan. Näissä ohjeissa käytämme oletusikkunointia. Kuvia voi saada isommaksi klikkaamalla niitä.

Project



Oletuksena editorin alareunassa näkyvä Project-ikkuna näyttää peliprojektin Assetit, eli tiedostot. Ne voivat olla pelin kenttiä, ääniä, skriptejä, kuvia tai vaikkapa pelihahmoja. Assetit kannattaa kansioida fiksusti, ja niiden nimeämisessä kannattaa käyttää yhtenäistä logiikkaa.

Hierarchy


Oletuksena editorin vasemmassa reunassa näkyvä Hierarchy näyttää avoinna olevan peliscenen kaikki peliobjektit. Sinisellä värillä varustetut objektit ovat Prefabien instansseja. Prefabit ovat uudelleenkäytettäviä peliobjekteja, jotka löytyvät Project-ikkunan Asseteista.

Inspector


Inspector on oletuksena näytön oikeassa reunassa. Inspector näyttää Hierarchyssä valittuna olevan peliobjektin komponentit. Esimerkiksi Transform-komponentti löytyy jokaiselta peliobjektilta. Transformilla on kolme ominaisuutta (Position, Rotation, Scale) ja näillä kaikilla kolme attribuuttia. Niillä määritetään peliobjektin sijainti, kulma ja koko.

Muita komponentteja peliobjektilla voivat olla esimerkiksi törmäyslaatikot (Box Collider), fysiikkamoottorit (Rigidbody) ja skriptit.

Scene


Scene on 3D-näkymä, jossa voidaan tarkastella ja siirrellä kentässä olevia peliobjekteja. Tätä käytetään yleensä kenttäeditorina.

Peliobjektit voi valita Sceneltä hiirellä, mutta niitä kannattaa yleensä siirtää mieluummin niiden Transform-komponentin koordinaattien avulla.

Opettele käyttämään Scenessä hiiren molempia nappeja sekä hiiren rullaa.

Koodin muokkaaminen


Skriptejä muokataan Unityssä (Windows-järjestelmässä) oletuksena Visual Studiolla. Näissä esimerkeissä ohjelmointikielenä käytetään C# -kieltä.




Yllä olevassa kuvassa näkyvä MoveCamera -niminen skripti sisältää seuraavat asiat ylhäältä alas lueteltuna:

  • Riveillä 1-3 käytetyt kirjastot (UnityEngine tekee skriptistä Unity-yhteensopivan)
  • Rivillä 5 luokkamääritys (tässä tapauksessa MoveCamera). Luokan pitää olla saman niminen kuin tiedoston. Ylläoleva tiedosto on siis nimeltään MoveCamera.cs
  • Riveillä 7-8 kaksi muuttujamäärittelyä.
  • Rivillä 10 kommentti (vihreä). Kahden kauttaviivan oikealla puolella oleva teksti ei vaikuta koodiin, vaan sitä käytetään ohjeena ja muistamisen apuna
  • Riveillä 11-17 tämän skriptin ainoa funktio, nimeltään Update. Sisältönä sillä viisi varsinaista koodiriviä.

No comments:

Post a Comment